Ikuti Kami Di    Selamat Datang!  Login / Daftar   Refferal Anda : biorich

KENCING MANIS


DEFINISI KENCING MANIS (DIABETES)

Penyakit kencing manis adalah satu keadaan di mana terdapat kadar gula yang berlebihan dalam peredaran darah. Hal ini terjadi kerana badan kekurangan sesuatu hormon yang dipanggil insulin yang diperlukan untuk menukar gula kepada tenaga dalam badan kita. Insulin adalah sejenis hormon yang dihasilkan oleh organ bernama pankreas yang terletak di bawah perut. Badan kita mengeluarkan tenaga untuk menjalankan tugas harian daripada makanan. Dalam perut, makanan berkanji dan bergula yang dipanggil makanan karbohidrat ditukar kepada bahan gula yang dipanggil glukosa dan masuk ke dalam saluran darah di mana ia akan digunakan oleh badan untuk menghasilkan tenaga. Glukosa adalah punca utama yang memberi tenaga.

Dalam keadaan biasa, insulin membantu gula (glukosa) dalam darah untuk memasuki sel-sel badan untuk ditukarkan kepada tenaga. Bagi orang yang mengidap penyakit kencing manis, organ pankreas tidak dapat menghasilkan hormon insulin dengan secukupnya atau insulin yang dikeluarkan tidak dapat bertindak seperti biasa. Akibatnya, glukosa atau gula tidak dapat memasuki sel-sel badan. Kadar gula dalam peredaran darah menjadi tinggi. Gula yang berlebihan ini akan disingkirkan oleh badan melalui air kencing. Hal inilah sebabnya, penyakit ini dikenali sebagai penyakit kencing manis. Tanpa insulin, sel-sel badan tidak menerima bekalan glukosa, walaupun kadarnya amat tinggi dalam peredaran darah. Oleh itu, badan kita akan kekurangan tenaga.

 

 

Penyakit kencing manis dapat digolongkan sebagai :-

Diabetes Jenis Pertama (I)

Dikenali sebagai diabetes bersandar insulin (IDDM - "Insulin Dependent Diabetes Mellitus") atau diabetes awal remaja. Diabetes jenis I dicirikan dengan kegagalan penghasilan insulin oleh kelenjar pankreas. Biasanya, penghidap diabetes jenis pertama mula mendapat simptom penyakit semasa kanak-kanak atau remaja disebabkan oleh kegagalan penghasilan insulin semulajadi oleh badan, pesakit memerlukan suntikan insulin dari luar untuk pengawalan tahap glukosa darah.

Diabetes Jenis Kedua (II)

Boleh disebabkan oleh kerintangan insulin (penurunan sensitiviti tisu badan terhadap insulin) atau penghasilan insulin yang berkurangan. Diabetes jenis II ini, oleh kerana masih mempunyai sedikit sebanyak insulin dari pankreas, ia boleh dikawal secara pemantauan pengambilan makanan, pengurangan berat badan, bersenam dan pengambilan ubat secara makan/suapan (suntikan insulin diperlukan dalam keadaan tertentu sekiranya pengambilan ubat secara makan kurang berkesan atau memberi kesan sampingan serius kepada pesakit.)

Diabetes Jenis Ketiga (III)

Diabetes ketika hamil merupakan sejenis alahan glukosa yang dikenal pasti pada sebahagian wanita. Diabetes ketika hamil sering didapati di kalangan orang Amerika keturunan Afrika, Hispanik/Latin dan Red Indian. Diabetes ketika hamil juga biasa didapati dikalangan wanita kuat makan atau wanita yang dari keturunan pengidap diabetes. Pesakit diabetes yang mengandung memerlukan rawatan untuk menurunkan paras gula dalam darah agar tidak memberi kesan kepada kandungan. Diabetes ketika hamil juga meningkatkan lagi risiko bayi mempunyai paras bilirubin yang tinggi (demam kuning) berbanding bayi normal.


PUNCA KENCING MANIS (DIABETES)

1 - Pemakanan Tidak Sihat

Seseorang yang sering mengambil makanan yang banyak mengandungi pemanis buatan akan berisiko terkena penyakit diabetes (kencing manis).

 
 

2 - Obesiti

Obesiti adalah satu keadaan di mana seseorang itu mempunyai lemak berlebihan. Ini adalah penyakit kronik yang memerlukan rawatan susulan berpanjangan, terapi dan perhatian yang wajar oleh pengamal perubatan. 

 
 

3 - Kurang Aktif (Tiada Aktiviti Senaman)

 • - Menurunkan keperluan insulin.

 • - Kajian mendedahkan bahawa sel tidak perlu insulin jika kita bersenam.

 
 

4 - Keturunan

Patut diketahui bahawa faktor genetik atau keturunan berisiko terkena penyakit ini kerana ia merupakan sejenis penyakit keturunan.   

 

5 - Pengambilan Berlebihan Minyak Sayur Suling

Hal ini telah dikuatkan lagi dengan satu bukti kajian ke atas binatang. Kajian tersebut berjaya mengesan diabetes dengan hanya memberi makan kandungan lemak poli tak jenuh yang cukup banyak. Kemudian dengan hanya mengurangkan pengambilan lemak, binatang-binatang tersebut telah mengalami penyembuhan dari penyakitnya (diabetes). Kesimpulannya diet rendah lemak sangat efektif dalam pengendalian diabetes. 


RISIKO DAN MASALAH YANG DIALAMI OLEH PESAKIT KENCING MANIS (DIABETES)

Pengambilan ubat kencing manis menjadikan seseorang itu lemah dan tidak bertenaga kerana badan manusia tidak boleh menggunakan glukosa. Glukosa itu pula akan disimpan di dalam badan seperti di mata, hati, buah pinggang, jantung dan juga di tempat-tempat lain. Ini boleh menjadikan mata rabun, hati bengkak, buah pinggang menjadi rosak dan jantung menjadi lemah.

 
 

100 trillion sel dalam badan memerlukan tenaga, oleh itu, sel-sel ini boleh mengarahkan hati untuk mengeluarkan ketone body. Sel ini akan mengambil semua lemak dalam badan kita untuk diproses dan dibakar menjadi tenaga dan ketone body untuk digunakan dalam badan kita.

Kencing manis menjadikan seseorang pesakit itu mengalami dua keadaan iaitu :-

 • - Hypoglycemia (kurus).

 • - Metabolic syndrome (gemuk).

 

Salah satu risiko kencing manis adalah berkurangnya tenaga, menyebabkan sel tidak mampu untuk mendapatkan glukosa yang diperlukan. Tanpa glukosa, metabolisma tubuh badan menjadi lambat dan seluruh tubuh menjadi lemah. Oleh itu, sel akan mencari ketone asid sebagai sumber kedua untuk makanan pada sel. Ketone asid ini dihasilkan daripada organ hati.


BAGAIMANA MINYAK KELAPA DARA DOUBLE PREMIUM DAPAT MEMBANTU PESAKIT KENCING MANIS ???

 • - Purata sel dalam badan kita ialah 70 hingga 100 trillion sel yang kesemuanya memerlukan tenaga dari 2 sumber iaitu glukosa dan ketone asid.

 • - Glukosa terhasil daripada pemakanan yang diambil seharian. Jika manusia tidak makan atau berpuasa sepanjang hari, badan tidak akan menghasilkan glukosa secara sendiri. Secara automatik apabila glukosa dalam badan telah habis, organ hati akan mencernakan lemak-lemak dalam badan dan menghasilkan ketone body untuk memberikan tenaga kepada sel-sel di dalam badan ini. Proses ini yang membolehkan manusia terus hidup walaupun tidak makan selama beberapa minggu.

 • - Minyak kelapa dara adalah makanan yang teristimewa untuk pesakit kencing manis. Di dalam minyak kelapa dara, terdapat satu bahan yang dipanggil ketone asid.

 • - Ketone asid ini adalah tenaga alternatif apabila badan manusia tidak boleh mengambil glukosa dan ianya mudah digunakan oleh semua sel di dalam badan.

 • - Mereka yang menghidap sakit kencing manis, badannya tidak boleh menerima gula (dari makanan & minuman), maka secara automatik gula tersebut akan mula masuk ke dalam darah. Pesakit kencing manis akan sentiasa lapar dan tidak bertenaga kerana badan mereka tidak boleh menggunakan gula sebagai sumber tenaga. Oleh itu, pesakit kencing manis akan mula berpantang dan tindak balas yang berlaku menyebabkan sel dalam tubuh akan mula mencari ketone body (tenaga kedua selepas glukosa) yang dihasilkan dari hati manusia melalui sumber lemak dan otot badan.

 • - Apabila situasi ini berlaku, pesakit akan mengalami 2 keadaan iaitu Hypoglycemia (Badan Menjadi Kurus) & Metabolic Syndrome (Badan Menjadi Gemuk). Tetapi untuk jangka panjang, apabila lemak dan otot telah habis digunakan untuk menghasilkan ketone body, secara tidak langsung menyebabkan seluruh tubuh badan manusia tidak lagi mampu berfungsi dan menyebabkan pesakit tersebut..........

 • - Alhamdulillah, para saintis zaman ini telah berjaya menemui sumber ketone asid ini di dalam minyak kelapa dara sebanyak 60%. Sungguh menakjubkan, anugerah tidak terhingga dari yang maha esa untuk membantu pesakit-pesakit kencing manis. Dengan mengamalkan minyak kelapa dara, badan akan mengambil ketone asid dari minyak kelapa dara untuk dijadikan sumber tenaga menggantikan ketone body yang dihasilkan dari hati manusia.

 • - Sebenarnya, pesakit kencing manis tidak perlu mengambil suntikan insulin kerana di dalam badan kita sudah ada insulin. Antara penyebab kencing manis menjadi hypo adalah kerana insulin dalam badan tidak berfungsi (insulin insensitive). Ianya terjadi disebabkan oleh pengambilan makanan-makanan yang tidak sihat (banyak bahan kimia dalam makanan).

 • - Minyak kelapa dara membantu insulin di dalam badan berfungsi semula, kerana di dalam badan kita ada "Insulin Growth Factor" dan "Catalyst" (pemangkin) adalah ketone asid yakni yang terdapat di dalam minyak kelapa dara.

 • - Jika "Insulin Growth Factor" tidak boleh dikeluarkan, akan menyebabkan insulin di dalam badan kita tidak berfungsi beserta dengan glukosa.

 • - Paras glukosa normal untuk badan ialah 5,6,7,8,9,10. Sederhana 11,12,13. Pada tahap 17 dan keatas, pesakit perlu menurunkan kadar glukosa tersebut. Minyak kelapa dara akan membantu mensensitifkan semula insulin di dalam badan.

 • Otak kita mempunyai 2 pilihan sumber makanan iaitu :-

 • - KETONE

 • - GLUKOSA

 • - Apabila manusia makan makanan yang mempunyai ketone, maka ia akan menggunakan ketone tersebut untuk membakar tenaga. Jadi glukosa sebenarnya adalah pilihan kedua jika tiada ketone.

 • - Selain itu, Minyak Kelapa Dara juga sangat tinggi kandungan antioksidan yang boleh merawat radikal bebas.

 • - Malahan, dalam Minyak Kelapa Dara mempunyai capric acid dan lauric asid yang apabila kita minum ia akan berubah menjadi monocaprin dan monolaurin yang menyamai khasiat susu ibu.

 

 


KETONE ASID : Kaya dengan ketone asid di mana dianggarkan lebih dari 60% terdapat dalam minyak kelapa dara, yang akan ditukar sebagai tenaga di dalam badan (ketone energy). Ianya lebih halus dan mudah diserap dan digunakan sebagai tenaga berbanding glukosa yang memerlukan gabungan insulin untuk dicerna ke dalam sel sebagai tenaga (sel tubuh, neuron sel otak, nefron sel buah pinggang, sel beta & alfa kelenjar pankreas dan lain-lain).

ANTIOKSIDAN : Minyak kelapa dara mengandungi antioksidan yang sangat hebat iaitu tocopherol dan tocotrienols. Kajian mendapati tocotrienol 50 kali ganda lebih berkesan berbanding tocopherol. Ia berfungsi menstabilkan radikal bebas yang terdapat dalam tubuh manusia. Radikal bebas ini, jika tidak distabilkan akan menyebabkan molekul oksigen yang kehilangan 1 cas negatif elektron akan membunuh sel-sel dalam badan dan seterusnya akan menjadi punca berbagai-bagai penyakit kronik.

MONOLAURIN & MONOCAPRIN : Di dalam Minyak Kelapa Dara mengandungi capric & lauric asid secara purata 55% yang apabila diminum akan berubah di dalam badan menjadi monolaurin & monocaprin yang menyamai susu ibu di mana, ia boleh menguatkan pertahanan tubuh badan serta membunuh kuman, kulat, cacing dan virus.


Harga Runcit : RM 70.00

Info Produk

  Beli Produk

 

Harga Runcit : RM 70.00

Info Produk

  Beli Produk

Info Terkini BiorichPelanggan VVIP Terkini

 •  - nirmalarich (, )
 •  - aziankaya875 (, )
 •  - zainonrich001 (, )
 •  - izanjan85 (, )
 •  - aniyusuf03 (, )
 •  - azzuanrich58 (, )
 •  - roslatirich001 (, )
 •  - firmansadri (, )
 •  - faridahazizrich (, )
 •  - tina011 (, )
 •  - fatimahrich88 (, )
 •  - nasripku (, )
 •  - jeevarich (, )
 •  - portdickson (, )
 •  - springhill (, )
 •  - adah3007 (, )
 •  - chebhafeez839 (, )
 •  - abuhawa6161 (, )
 •  - katarinasukses (, )
 •  - norazimah5102 (, )


Welcome

Penyakit & VCO


ABJ 2017

Jadual Aktiviti

Pembayaran

Status Order Anda

Penghantaran

Syarat & Terma

Biorich Apps

Panduan Pelanggan


Download

Usahawan OtaiPOS

Artikel

CSR Biorich

I-Usahawanita

MOTIACTION 1

Belajar Bisnes Online

Shoponline D3


LANGGAN BERITA

NAMA ANDA :

BANDAR :

ALAMAT E-MAIL :


SENARAI PRODUK BIORICH


 • Kopi Nanduk Pouch (1 PEK)

 • Kopi Nanduk Board

 • Ultra Gel Fat Burner

 • Virgin Coconut Oil Super 180 (SAUDA)

 • Virgin Coconut Oil Super 300 (SAUDA)

 • Virgin Coconut Oil + Extra Virgin Olive Oil

 • Virgin Coconut Oil Double Premium

 • Virgin Coconut Oil S Capsule

 • Genius UP Max IQ Booster (Tablet)

 • Gula O (Pemanis Gula Rendah Kalori)

 • Lotus Body Care Lotion

 • Gula O Mini Travel Pek (1 Pek x 10 botol)

 • Bio-Deodorant (Essenza & Vexana)

 • Diamond White Tomato

 • Delima Collagen

 • Colostrum Plus

 • Teh Tarik Kunyit Hitam (1 Pek)

 • Bioshape Drink (Versi 60 Sachet)

 • King Propolis

 • Jus Cerah

 • Minuman Gula O Berperisa Strawberry

 • Minuman Gula O Berperisa Lemon Tea

 • Minuman Gula O Berperisa Orange

 • Minuman Gula O Berperisa Blackcurrant

 • Gula O Travel Pek 70G (1 Pek x 6 botol)

 • Bio Bravo

 • Good Joint

 • Kopi Bandot Bravo

 • WOW Serum Hydration

 • WOW Serum Whitening

 • Minyak Argan

 • Bionic Aura Energy Spray

 • Susu Colostrum Triple A

 • Susu Colostrum Triple A (No Seafood)

 • Good Joint (No Seafood)

 • Bio Fresh Spray

 • Jus Barli

 • Gula O Mini DX (1 botol)

 • Kopi She WOW

 • Genius UP Max IQ Booster

 • Kopi Hitam

 • Balm Harimau Berantai

 • Virgin Coconut Oil Double Premium (Mini)

 • Wangian Deep Feeling (Lelaki)

 • Wangian Sweet Love (Wanita)

 • Gula O 400

 • Teh Tarik Nanduk Moringga

 • Gula O Edisi Indonesia

 • Minyak Kelapa Murni

 • Susu Bubuk Skim Sebagian Dengan Colostrum

 • Gula O Blocker

BIORICH

Di BioRich, Kekayaan untuk adalah untuk semua di mana kami ingin memberi ruang kejayaan kepada semua pelanggan & usahawan untuk berjaya dan meningkatkan taraf hidup dengan menawarkan peluang perniagaan yang inovatif & kreatif serta kualiti produk yang tinggi.

Biorich yakin dengan penawaran Hadiah Wang Tunai yang lumayan, seimbang dan tidak membebankan serta realistik ianya benar-benar dapat merealisasikan impian usahawan-usahawan yang komited menjadi berjaya, kaya dan barakah. InsyAllah.

 

KHIDMAT PENGHANTARAN


HUBUNGI KAMI

 • HOTLINE :
  019-6175100 / 019-3880098
  013-2396395 / 017-2558482
  011-35997393 / 011-35987646
  019-7725338 / 017-2558482
 • TEL PEJABAT :
  03-33100050
 • E-MAIL :
  bio.rich@yahoo.com

 

PENSIJILAN


 

KAEDAH PEMBAYARAN