Ikuti Kami Di    Selamat Datang!  Login / Daftar   Refferal Anda : biorich

DARAH TINGGI


DEFINISI DARAH TINGGI (HYPERTENSION)

Menurut kajian pakar-pakar sains daripada Universiti Oxford, United Kingdom, penyakit vaskular otak merupakan punca utama terjadinya tekanan darah tinggi, bukannya penyakit vaskular pada jantung seperti yang dipercayai sebelum ini. Protein yang terdapat pada otak yang dikenali sebagai JAM-1 didapati bertanggungjawab bagi memerangkap sel darah putih yang kemudian menyebabkan keradangan dan menghalang aliran darah, mendorong kepada kekurangan bekalan darah pada otak yang kemudian tidak dapat mengawal tekanan darah dalam badan secara efektif.

Tekanan darah tinggi atau hipertensi ditakrifkan sebagai tekanan darah tinggi berulang kali melebihi 140, 90 mmHg - tekanan sistolik (bacaan atas) melebihi 140 atau tekanan diastolik (bacaan bawah) melebihi 90. Tekanan darah normal ialah bacaan atas 100-140 dan bacaan bawah 60-90, tekanan darah tinggi terjadi apabila bacaan melebihi 140/90 seperti gambar di bawah.

 

 

Terdapat 2 jenis tekanan darah tinggi :-

TEKANAN DARAH TINGGI PRIMER (PRIMER HYPERTENSION)

Tekanan Darah Tinggi Primer @ Hipertensi Primer lebih cenderung untuk berkembang secara berperingkat selama bertahun-tahun. Antara punca lain seperti :-

1- Sejarah hipertensi dalam keluarga

2- Kegemukan

3- Pengambilan garam dan alkohol yang melampau

4- Merokok

5- Tekanan yang melampau

 

TEKANAN DARAH TINGGI SEKUNDER (SECONDARY HYPERTENSION)

Jenis tekanan darah tinggi ini disebut hipertensi sekunder, ia lebih cenderung untuk muncul tiba-tiba dan menyebabkan tekanan darah yang lebih tinggi daripada hipertensi primer. Tekanan hipertensi sekunder seperti berikut :-

 1. 1) Pertumbuhan tumor pada kelenjar adrenal.

 2. 2) Masalah buah pinggang.

 3. 3) Kecacatan tertentu dalam saluran darah sejak kelahiran.

 4. 4) Sesetengah ubat, seperti ubat selsema, ubat anti-loya dan beberapa ubat terkawal, dadah haram seperti amfetamin dan kokain.


RISIKO TEKANAN DARAH TINGGI

Tekanan darah tinggi yang berterusan adalah salah satu faktor risiko untuk strok, kegagalan fungsi jantung (heart attack), aneurisme arteri dan adalah punca utama kegagalan fungsi buah pinggang yang amat kronik. Darah tinggi juga boleh menyebabkan perubahan saluran darah di belakang mata (retina) yang menyebabkan rabun atau BUTA.

1- Strok

2- Serangan Sakit Jantung

3- Aneurisme Arteri

4- Kegagalan fungsi buah pinggang

5- Rabun @ BUTA

 

  INFO KESIHATAN  
     
 

Secara umum, semua mengetahui bahawa otak manusia yang normal mengandungi 120 ++ billion sel neuron yang saling berhubung antara satu sama lain. Sel-sel neuron ini mengawal sistem aliran darah, sistem organ manusia dan semua aktiviti-aktiviti sel dalam badan manusia. Sel-sel neuron memerlukan tenaga daripada glukosa atau ketone body untuk terus berfungsi dengan cekap dan berkesan. Jika sel-sel neuron ini tidak mendapat tenaga dan mati, maka segala sistem dalam tubuh badan manusia akan mula terganggu dan menjadi punca pelbagai penyakit.

     

SALURAN DARAH TERSUMBAT PUNCA DARAH TINGGI ???

Apa itu Atherosclerosis ?

Atherosclerosis ialah salah satu daripada jenis arteriosclerosis. Arteriosclerosis ialah istilah umum bagi penebalan dan pengerasan salur arteri. Atherosclerosis ataupun pengerasan salur darah arteri ialah kesan daripada pembentukan plak di dalam salur darah tersebut. Plak ini terdiri daripada kolesterol, bahan-bahan lemak, bahan buangan sel, kalsium dan fibrin (sejenis pembeku darah yang terdapat di dalam darah).

 

Bagaimana Atherosclerosis Terjadi ?

Ianya ialah satu proses yang kompleks. Bagaimana proses ini bermula dan apakah penyebabnya secara tepat; ianya tidak diketahui. Namun beberapa teori telah dicadangkan. Para saintis mempercayai bahawa plak ini mula terbentuk kerana lapisan paling dalam pada dinding arteri, yang dipanggil 'endothelium', telah tercedera. 3 kemungkinan yang boleh menjadi penyebab kepada kecederaan pada dinding arteri adalah :-

 • - Peningkatan kadar kolesterol dan trigycerides dalam darah.
 • - Tekanan darah tinggi.
 • - Merokok.

 

Apakah Masalah Yang Boleh Disebabkan Oleh Atherosclerosis ?

Plak boleh menghalang sebahagian atau keseluruhan aliran darah melalui saluran arteri pada jantung, otak, pelvis, kaki, lengan juga buah pinggang. Sebahagian daripada penyakit yang boleh terhasil kesan daripada atherosclerosis seperti penyakit jantung koronari, arteri carotid, arteri peripheral dan buah pinggang kronik.

2 perkara yang boleh berlaku apabila plak ini terhasil adalah :-

 • - Kepingan plak yang boleh terpisah (embolus).

 • - Darah beku (thrombus) yang boleh terbentuk di atas permukaan plak.

Jika salah satu daripada perkara ini terjadi dan menyebabkan saluran arteri tersumbat, serangan jantung mahupun stroke akan berlaku. Atherosclerosis memberi kesan kepada arteri bersaiz besar dan medium. Jenis arteri yang terkesan dan kedudukan plak yang terbentuk adalah berbeza mengikut individu.

Atherosclerosis adalah bersifat lambat dan progresif yang boleh bermula sejak zaman kanak-kanak. Bagi sebahagian pesakit, keadaan ini boleh terjadi dengan cepat ketika dalam lingkungan 30-an. Bagi sebahagian pesakit pula, ianya mungkin tidak berbahaya sehingga umur mereka mencecah 50-an dan 60-an. Walaubagaimanapun, ianya adalah normal untuk mempunyai pengerasan arteri ini apabila anda semakin tua.

 

Merokok sangat mempercepatkan pertumbuhan atherosclerosis di dalam saluran arteri koronari, aorta dan arteri pada kaki. Disebabkan oleh kecederaan ini, lemak, kolesterol, platelet, serpihan sel dan kalsium berkumpul pada dinding arteri dari semasa ke semasa. Bahan-bahan ini mampu merangsang sel-sel pada dinding arteri untuk menghasilkan lagi bahan-bahan tersebut lalu menyebabkan pengumpulan lebih banyak sel-sel pada lapisan paling dalam pada dinding arteri di mana terbentuknya kecederaan atherosclerosis itu. Sel-sel ini berkumpul dan membahagi. Pada masa yang sama, lemak terbentuk di dalam dan di sekitar sel-sel ini. Mereka juga membentuk tisu penghubung. Dinding arteri menebal dengan ketara yang disebabkan oleh pengumpulan sel-sel dan bahan-bahan tersebut.

Saluran arteri menjadi sempit dan aliran darah berkurang, maka mengurangkan bekalan oksigen. Kerapkali darah beku terbentuk dan menyumbat saluran arteri, lalu aliran darah terhenti. Jika bekalan oksigen ke otot jantung berkurang, serangan jantung boleh berlaku. Jika bekalan oksigen ke otak terhenti, stroke boleh berlaku dan jika bekalan oksigen ke bahagian kaki dan tangan pula berkurang, gangrene pula boleh menjadi kesannya.


TAHUKAH ANDA, BAGAIMANA MINYAK KELAPA DARA DOUBLE PREMIUM DAPAT MEMBANTU MASALAH DARAH TINGGI ???

Keradangan Otak

Baru-baru ini telah dikenal pasti oleh pakar sains British bahawa salah satu punca penyakit darah tinggi adalah disebabkan oleh keradangan otak. Keradangan ini terjadi apabila protein JAM-1 yang menghalang sel darah putih dan menyebabkan gangguan aliran darah sekaligus menjadi penyakit darah tinggi. Berkemungkinan, apabila menggunakan minyak kelapa dara dengan kerap, ketone asid yang terdapat dalam minyak kelapa dara ini dapat membantu 120 billion sel neuron mendapatkan sumber tenaga dan mengatasi masalah keradangan pada otak ini. Sekaligus dapat memperbaiki masalah aliran darah dan mungkin dapat menyembuhkan penyakit darah tinggi.

Saluran Darah Tersumbat (Atherosclerosis)

Saluran darah yang tersumbat seperti yang dinyatakan di atas juga merupakan faktor kepada terjadinya penyakit darah tinggi. Dengan menggunakan minyak kelapa dara, kandungan MCFA yang terdapat di dalamnya bertindak sebagai antioksidan yang dapat membunuh kuman, bakteria dan virus sekaligus memecahkan plak-plak yang melekat pada saluran darah ini. Dengan pengamalan minyak kelapa dara setiap hari, saluran darah akan menjadi bersih tanpa plak dan lebih kuat.

Platlet Darah Pekat

Platlet dalam darah yang pekat adalah disebabkan oleh Non-Alcoholic Fatty Liver di mana sel-sel di dalam organ hati yang rosak dan menyebabkan pembekuan platlet darah dengan lebih cepat. Apabila sel-sel darah lebih pekat, jantung terpaksa mengepam dengan lebih kuta untuk membolehkan darah sampai ke seluruh badan. Jantung akan membengkak dan menyebabkan masalah penyakit darah tinggi dan yang lebih kronik seperti serangan sakit jantung. Minyak kelapa dara mengandungi Vitamin K yang akan pergi kepada organ hati dan memperbaiki sel-sel organ hati yang bermasalah. Setelah sel-sel organ hati ini kembali pulih, secara automatik kepekatan darah akan kembali normal dan mengurangkan risiko penyakit darah tinggi menjadi lebih parah.

 


KETONE ASID : Kaya dengan ketone asid di mana dianggarkan lebih dari 60% terdapat dalam minyak kelapa dara, yang akan ditukar sebagai tenaga di dalam badan (ketone energy). Ianya lebih halus dan mudah diserap dan digunakan sebagai tenaga berbanding glukosa yang memerlukan gabungan insulin untuk dicerna ke dalam sel sebagai tenaga (sel tubuh, neuron sel otak, nefron sel buah pinggang, sel beta & alfa kelenjar pankreas dan lain-lain).

ANTIOKSIDAN : Minyak kelapa dara mengandungi antioksidan yang sangat hebat iaitu tocopherol dan tocotrienols. Kajian mendapati tocotrienol 50 kali ganda lebih berkesan berbanding tocopherol. Ia berfungsi menstabilkan radikal bebas yang terdapat dalam tubuh manusia. Radikal bebas ini, jika tidak distabilkan akan menyebabkan molekul oksigen yang kehilangan 1 cas negatif elektron akan membunuh sel-sel dalam badan dan seterusnya akan menjadi punca berbagai-bagai penyakit kronik.

MONOLAURIN & MONOCAPRIN : Di dalam Minyak Kelapa Dara mengandungi capric & lauric asid secara purata 55% yang apabila diminum akan berubah di dalam badan menjadi monolaurin & monocaprin yang menyamai susu ibu di mana, ia boleh menguatkan pertahanan tubuh badan serta membunuh kuman, kulat, cacing dan virus.


Harga Runcit : RM 70.00

Info Produk

  Beli Produk

 

Harga Runcit : RM 70.00

Info Produk

  Beli Produk

Info Terkini Biorich

  TAKLIMAT USAHAWAN BIORICH (TUBI)

  Tarikh: 25 / 11 / 17
  Masa : 10.00 pagi
  Hari    : Sabtu
  Tempat: D'hijau Moksu Ani, Lot 2 kiri km8, Kg Temin, 27000 Jerantut Pahang

  Talk:
  πŸ‘¨πŸ» En Essam Yamsara
  πŸ‘©πŸ» Puan Radziah Kamal

  Tiket : Percuma!!! 

  Semua Alumni MotiAction dan ahli Biorich dijemput hadir.

  BAWA KELUARGA & RAKAN ANDA UTK DIKENALKAN DGN BIORICH.

  Boleh!! πŸ‘
  Tiada Alasan!!! πŸ‘Œ
  Buat Sekarang!!! ✊

  Utk info hubungi:
  πŸ“² EN. WAN: 0199998582
  πŸ“² EN AZMI : 0199189679
  πŸ“² PN MEKLONG: 0108793234

  -----------------------------

  TAKLIMAT USAHAWAN BIORICH (TUBI)

  Tarikh: 25 / 11 / 17
  Masa : 03.00 ptg
  Hari    : Sabtu
  Tempat: Balairaya Kampung Pengkalan Binjai, Kemaman, Terengganu.

  Talk:
  πŸ‘¨πŸ» En Essam Yamsara
  πŸ‘©πŸ» Puan Radziah Kamal

  Tiket : Percuma!!! 

  Semua Alumni MotiAction dan ahli Biorich dijemput hadir.

  BAWA KELUARGA & RAKAN ANDA UTK DIKENALKAN DGN BIORICH.

  Boleh!! πŸ‘
  Tiada Alasan!!! πŸ‘Œ
  Buat Sekarang!!! ✊

  Utk info hubungi:
  πŸ“² PN MIRA : 0199858575
  πŸ“² PN LAILA : 01116973969

  Jumpa ANDA DI PUNCAK KEJAYAAN

  -----------------------------

  ANUGERAH BINTANG JUTAWAN (ABJ) 2018 KINI KEMBALI❗❗ 

  πŸ€—Berikut adalah butiran program : 

  πŸ’ ANUGERAH BINTANG JUTAWAN 2018 πŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’Έ
  πŸ’ TARIKH : 12 / 05 / 2018 (SABTU) 
  πŸ’ TEMPAT : IDEAL CONVENTION CENTRE (IDCC), SHAH ALAM
  πŸ’ TIKET: RM 300 ,dengan hanya membeli produk sahajaπŸ˜‡

  Bukan itu sahaja, artis jemputan juga tidak ketinggalan!!!! Kami menjemput SYAH INDRAWAN (TOMOK) , RAJA AZURA dan NORA ARIFFIN 😍😍😍😍😍😍

  🎊Jom saksikan TOMOK dan NORA ARIFFIN SECARA LIVE!🎊

  Dan , pengacara tekenal RAJA AZURA aka KAK ENGKU🎀

  Serta, anda berpeluang membawa pulang HADIAH CABUTAN RM50,000 TUNAI πŸ˜±πŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’Έ

  JADI APA TUNGGU LAGI!! Jangan lepaskan peluang keemasan ini!!!! SAVE YOUR DATE DAN DAPATKAN TIKET ANDA SEKARANG ❗❗❗❗❗

  Sebarang pertanyaan @ cadangan ❓
  hubungi :

  πŸ“ž EN ZAKI - 0132396395
  πŸ“ž HQ BIORICH - 0332248721

  -----------------------------

  Pakej Terbaru Biorich

  untuk pengetahuan semua ahli BIORICH, pihak BIORICH menawarkan pakej terbaru iaitu :
  πŸ‘‰ PAKEJ TERBARU DIAMOND D3B  
  Pakej D3B iaitu di bawah pakej D 3.
  dengan penambahan produk baru VCOZAITUN yang dilengkapi 30 jenis produk BIORICH yang merangkumi aspek kecantikan dan kesihatan.

  πŸ‘‰ PAKEJ D0 K4  
  Pakej K4 iaitu di bawah pakej D0 terdapat produk baru VCOZAITUN dan ditambah VCOSUPER200 & STEVIA . pakej D0 K4 iaitu set kesihatan yang sangat best kerana terdapat dua minyak yang disukai ramai. 

  πŸ‘‰ PAKEJ DO S
  Untuk makluman kepada semua ahli, pihak BIORICH memperkenalkan PAKEJ DO SET S yang dikenali sebagai SET IU SERIES iaitu v - suci , v - segar & firming cream   yang bernilai RM150.Pakej tersebut di khaskan untuk para wanita yang ingin menjaga keharmonian rumahtangga.dapatkan sekarang SET IU SERIES

  SEBARANG PERTANYAAN BOLEH HUBUNGI HOTLINE KAMI DI TALIAN 03-32248721

  βœ… sila lihat & like βœ…
  πŸ’’ WEB MOTIACTION πŸ’’
  πŸ‘‰πŸ» http://motiaction.com/ πŸ‘ˆ


Ahli VVIP Terkini

 •  - rosmawatijutawan (, )
 •  - nursya (, )
 •  - robiah50 (, )
 •  - hasnan840 (, )
 •  - wanhazmiza (, )
 •  - wanhazimi (, )
 •  - yoepyahaya (, )
 •  - makyongcorner (, )
 •  - lizapastikaya (, )
 •  - fatin21 (, )
 •  - sukma (, )
 •  - halimah123 (, )
 •  - shihabuddin (, )
 •  - za3 (, )
 •  - munahrich88 (, )
 •  - aweganu (, )
 •  - zul700 (, )
 •  - rafinah (, )
 •  - zakaria769desaku (, )
 •  - atirah769ktn (, )


Home

Penyakit & VCO


Pakej Keahlian


FAQ

ABJ 2017

Aktiviti BIORICH


Jadual Aktiviti

Pembayaran

Status Order Anda

Penghantaran

Syarat & Terma

Biorich Apps

Panduan Ahli


Download

Usahawan OtaiPOS

Artikel

CSR Biorich

Testimoni & Video

I-Usahawanita

MOTIACTION 1


LANGGAN BERITA

NAMA ANDA :

BANDAR :

ALAMAT E-MAIL :


SENARAI PRODUK BIORICH


 • Set Maintain IU Series

 • IU Series V-Suci

 • IU Series V-Segar

 • Virgin Coconut Oil Super 180

 • Virgin Coconut Oil + Extra Virgin Olive Oil

 • Genius Chewable Tablet Minda

 • Jambu Putih Gebu Tanpa Gula

 • Man Cho Pomade (Extra Strong Hold)

 • Man Cho Pomade (Strong Hold)

 • Man Cho Pomade (Extra Shine)

 • Cocoa Dara Collagen

 • Tonik Rambut Wanita (HUGO)

 • Tonik Rambut Lelaki (POLO)

 • Virgin Coconut Oil Super

 • Kopi Nanduk O

 • Stevia 3 In 1

 • Kopi Nanduk Pouch (1 PEK)

 • Bio-Deodorant

 • Losyen For You

 • Kopi Nanduk Board

 • Firming Extra Cream

 • Jambu Putih Gebu

 • Bioshape Lotion

 • Delima Collagen (Tanpa Gula Tebu)

 • Kopi Tarong (Tanpa Gula Tebu)

 • Virgin Coconut Oil Double Premium

 • Delima Collagen

 • Kopi Tarong

 • Virgin Coconut Oil S Capsule

 • Orange Collagen

BIORICH

Di BioRich, Kekayaan untuk adalah untuk semua di mana kami ingin memberi ruang kejayaan kepada semua ahli & stokis untuk berjaya dan meningkatkan taraf hidup dengan menawarkan peluang perniagaan yang inovatif & kreatif serta kualiti produk yang tinggi.

Biorich yakin dengan penawaran Pelan Bonus yang lumayan, seimbang dan tidak membebankan serta realistik ianya benar-benar dapat merealisasikan impian ahli-ahli yang komited menjadi berjaya, kaya dan barakah. InsyAllah.

 

KHIDMAT PENGHANTARAN


HUBUNGI KAMI

 • HOTLINE :
  019-6175100 / 019-3880098
  013-2396395 / 017-2558482
  019-7725338
 • TEL PEJABAT :
  03-3224 8721
 • E-MAIL :
  bio.rich@yahoo.com

 

PENSIJILAN


 

KAEDAH PEMBAYARAN