Ikuti Kami Di    Selamat Datang!  Login / Daftar   Refferal Anda : biorich

KENCING MANIS


DEFINISI KENCING MANIS (DIABETES)

Penyakit kencing manis adalah satu keadaan di mana terdapat kadar gula yang berlebihan dalam peredaran darah. Hal ini terjadi kerana badan kekurangan sesuatu hormon yang dipanggil insulin yang diperlukan untuk menukar gula kepada tenaga dalam badan kita. Insulin adalah sejenis hormon yang dihasilkan oleh organ bernama pankreas yang terletak di bawah perut. Badan kita mengeluarkan tenaga untuk menjalankan tugas harian daripada makanan. Dalam perut, makanan berkanji dan bergula yang dipanggil makanan karbohidrat ditukar kepada bahan gula yang dipanggil glukosa dan masuk ke dalam saluran darah di mana ia akan digunakan oleh badan untuk menghasilkan tenaga. Glukosa adalah punca utama yang memberi tenaga.

Dalam keadaan biasa, insulin membantu gula (glukosa) dalam darah untuk memasuki sel-sel badan untuk ditukarkan kepada tenaga. Bagi orang yang mengidap penyakit kencing manis, organ pankreas tidak dapat menghasilkan hormon insulin dengan secukupnya atau insulin yang dikeluarkan tidak dapat bertindak seperti biasa. Akibatnya, glukosa atau gula tidak dapat memasuki sel-sel badan. Kadar gula dalam peredaran darah menjadi tinggi. Gula yang berlebihan ini akan disingkirkan oleh badan melalui air kencing. Hal inilah sebabnya, penyakit ini dikenali sebagai penyakit kencing manis. Tanpa insulin, sel-sel badan tidak menerima bekalan glukosa, walaupun kadarnya amat tinggi dalam peredaran darah. Oleh itu, badan kita akan kekurangan tenaga.

 

 

Penyakit kencing manis dapat digolongkan sebagai :-

Diabetes Jenis Pertama (I)

Dikenali sebagai diabetes bersandar insulin (IDDM - "Insulin Dependent Diabetes Mellitus") atau diabetes awal remaja. Diabetes jenis I dicirikan dengan kegagalan penghasilan insulin oleh kelenjar pankreas. Biasanya, penghidap diabetes jenis pertama mula mendapat simptom penyakit semasa kanak-kanak atau remaja disebabkan oleh kegagalan penghasilan insulin semulajadi oleh badan, pesakit memerlukan suntikan insulin dari luar untuk pengawalan tahap glukosa darah.

Diabetes Jenis Kedua (II)

Boleh disebabkan oleh kerintangan insulin (penurunan sensitiviti tisu badan terhadap insulin) atau penghasilan insulin yang berkurangan. Diabetes jenis II ini, oleh kerana masih mempunyai sedikit sebanyak insulin dari pankreas, ia boleh dikawal secara pemantauan pengambilan makanan, pengurangan berat badan, bersenam dan pengambilan ubat secara makan/suapan (suntikan insulin diperlukan dalam keadaan tertentu sekiranya pengambilan ubat secara makan kurang berkesan atau memberi kesan sampingan serius kepada pesakit.)

Diabetes Jenis Ketiga (III)

Diabetes ketika hamil merupakan sejenis alahan glukosa yang dikenal pasti pada sebahagian wanita. Diabetes ketika hamil sering didapati di kalangan orang Amerika keturunan Afrika, Hispanik/Latin dan Red Indian. Diabetes ketika hamil juga biasa didapati dikalangan wanita kuat makan atau wanita yang dari keturunan pengidap diabetes. Pesakit diabetes yang mengandung memerlukan rawatan untuk menurunkan paras gula dalam darah agar tidak memberi kesan kepada kandungan. Diabetes ketika hamil juga meningkatkan lagi risiko bayi mempunyai paras bilirubin yang tinggi (demam kuning) berbanding bayi normal.


PUNCA KENCING MANIS (DIABETES)

1 - Pemakanan Tidak Sihat

Seseorang yang sering mengambil makanan yang banyak mengandungi pemanis buatan akan berisiko terkena penyakit diabetes (kencing manis).

   
   

2 - Obesiti

Obesiti adalah satu keadaan di mana seseorang itu mempunyai lemak berlebihan. Ini adalah penyakit kronik yang memerlukan rawatan susulan berpanjangan, terapi dan perhatian yang wajar oleh pengamal perubatan. 

   
   

3 - Kurang Aktif (Tiada Aktiviti Senaman)

 • - Menurunkan keperluan insulin.

 • - Kajian mendedahkan bahawa sel tidak perlu insulin jika kita bersenam.

 
   
   

4 - Keturunan

Patut diketahui bahawa faktor genetik atau keturunan berisiko terkena penyakit ini kerana ia merupakan sejenis penyakit keturunan.  

   
   

5 - Pengambilan Berlebihan Minyak Sayur Suling

Hal ini telah dikuatkan lagi dengan satu bukti kajian ke atas binatang. Kajian tersebut berjaya mengesan diabetes dengan hanya memberi makan kandungan lemak poli tak jenuh yang cukup banyak. Kemudian dengan hanya mengurangkan pengambilan lemak, binatang-binatang tersebut telah mengalami penyembuhan dari penyakitnya (diabetes). Kesimpulannya diet rendah lemak sangat efektif dalam pengendalian diabetes.

 


RISIKO DAN MASALAH YANG DIALAMI OLEH PESAKIT KENCING MANIS (DIABETES)

Pengambilan ubat kencing manis menjadikan seseorang itu lemah dan tidak bertenaga kerana badan manusia tidak boleh menggunakan glukosa. Glukosa itu pula akan disimpan di dalam badan seperti di mata, hati, buah pinggang, jantung dan juga di tempat-tempat lain. Ini boleh menjadikan mata rabun, hati bengkak, buah pinggang menjadi rosak dan jantung menjadi lemah.

   

100 trillion sel dalam badan memerlukan tenaga, oleh itu, sel-sel ini boleh mengarahkan hati untuk mengeluarkan ketone body. Sel ini akan mengambil semua lemak dalam badan kita untuk diproses dan dibakar menjadi tenaga dan ketone body untuk digunakan dalam badan kita.

Kencing manis menjadikan seseorang pesakit itu mengalami dua keadaan iaitu :-

 • - Hypoglycemia (kurus).

 • - Metabolic syndrome (gemuk).

   

Salah satu risiko kencing manis adalah berkurangnya tenaga, menyebabkan sel tidak mampu untuk mendapatkan glukosa yang diperlukan. Tanpa glukosa, metabolisma tubuh badan menjadi lambat dan seluruh tubuh menjadi lemah. Oleh itu, sel akan mencari ketone asid sebagai sumber kedua untuk makanan pada sel. Ketone asid ini dihasilkan daripada organ hati.


BAGAIMANA MINYAK KELAPA DARA DOUBLE PREMIUM DAPAT MEMBANTU PESAKIT KENCING MANIS ???

 • - Purata sel dalam badan kita ialah 70 hingga 100 trillion sel yang kesemuanya memerlukan tenaga dari 2 sumber iaitu glukosa dan ketone asid.

 • - Glukosa terhasil daripada pemakanan yang diambil seharian. Jika manusia tidak makan atau berpuasa sepanjang hari, badan tidak akan menghasilkan glukosa secara sendiri. Secara automatik apabila glukosa dalam badan telah habis, organ hati akan mencernakan lemak-lemak dalam badan dan menghasilkan ketone body untuk memberikan tenaga kepada sel-sel di dalam badan ini. Proses ini yang membolehkan manusia terus hidup walaupun tidak makan selama beberapa minggu.

 • - Minyak kelapa dara adalah makanan yang teristimewa untuk pesakit kencing manis. Di dalam minyak kelapa dara, terdapat satu bahan yang dipanggil ketone asid.

 • - Ketone asid ini adalah tenaga alternatif apabila badan manusia tidak boleh mengambil glukosa dan ianya mudah digunakan oleh semua sel di dalam badan.

 • - Mereka yang menghidap sakit kencing manis, badannya tidak boleh menerima gula (dari makanan & minuman), maka secara automatik gula tersebut akan mula masuk ke dalam darah. Pesakit kencing manis akan sentiasa lapar dan tidak bertenaga kerana badan mereka tidak boleh menggunakan gula sebagai sumber tenaga. Oleh itu, pesakit kencing manis akan mula berpantang dan tindak balas yang berlaku menyebabkan sel dalam tubuh akan mula mencari ketone body (tenaga kedua selepas glukosa) yang dihasilkan dari hati manusia melalui sumber lemak dan otot badan.

 • - Apabila situasi ini berlaku, pesakit akan mengalami 2 keadaan iaitu Hypoglycemia (Badan Menjadi Kurus) & Metabolic Syndrome (Badan Menjadi Gemuk). Tetapi untuk jangka panjang, apabila lemak dan otot telah habis digunakan untuk menghasilkan ketone body, secara tidak langsung menyebabkan seluruh tubuh badan manusia tidak lagi mampu berfungsi dan menyebabkan pesakit tersebut..........

 • - Alhamdulillah, para saintis zaman ini telah berjaya menemui sumber ketone asid ini di dalam minyak kelapa dara sebanyak 60%. Sungguh menakjubkan, anugerah tidak terhingga dari yang maha esa untuk membantu pesakit-pesakit kencing manis. Dengan mengamalkan minyak kelapa dara, badan akan mengambil ketone asid dari minyak kelapa dara untuk dijadikan sumber tenaga menggantikan ketone body yang dihasilkan dari hati manusia.

 • - Sebenarnya, pesakit kencing manis tidak perlu mengambil suntikan insulin kerana di dalam badan kita sudah ada insulin. Antara penyebab kencing manis menjadi hypo adalah kerana insulin dalam badan tidak berfungsi (insulin insensitive). Ianya terjadi disebabkan oleh pengambilan makanan-makanan yang tidak sihat (banyak bahan kimia dalam makanan).

 • - Minyak kelapa dara membantu insulin di dalam badan berfungsi semula, kerana di dalam badan kita ada "Insulin Growth Factor" dan "Catalyst" (pemangkin) adalah ketone asid yakni yang terdapat di dalam minyak kelapa dara.

 • - Jika "Insulin Growth Factor" tidak boleh dikeluarkan, akan menyebabkan insulin di dalam badan kita tidak berfungsi beserta dengan glukosa.

 • - Paras glukosa normal untuk badan ialah 5,6,7,8,9,10. Sederhana 11,12,13. Pada tahap 17 dan keatas, pesakit perlu menurunkan kadar glukosa tersebut. Minyak kelapa dara akan membantu mensensitifkan semula insulin di dalam badan.

 • Otak kita mempunyai 2 pilihan sumber makanan iaitu :-

 • - KETONE

 • - GLUKOSA

 • - Apabila manusia makan makanan yang mempunyai ketone, maka ia akan menggunakan ketone tersebut untuk membakar tenaga. Jadi glukosa sebenarnya adalah pilihan kedua jika tiada ketone.

 • - Selain itu, Minyak Kelapa Dara juga sangat tinggi kandungan antioksidan yang boleh merawat radikal bebas.

 • - Malahan, dalam Minyak Kelapa Dara mempunyai capric acid dan lauric asid yang apabila kita minum ia akan berubah menjadi monocaprin dan monolaurin yang menyamai khasiat susu ibu.

 

 


KETONE ASID : Kaya dengan ketone asid di mana dianggarkan lebih dari 60% terdapat dalam minyak kelapa dara, yang akan ditukar sebagai tenaga di dalam badan (ketone energy). Ianya lebih halus dan mudah diserap dan digunakan sebagai tenaga berbanding glukosa yang memerlukan gabungan insulin untuk dicerna ke dalam sel sebagai tenaga (sel tubuh, neuron sel otak, nefron sel buah pinggang, sel beta & alfa kelenjar pankreas dan lain-lain).

ANTIOKSIDAN : Minyak kelapa dara mengandungi antioksidan yang sangat hebat iaitu tocopherol dan tocotrienols. Kajian mendapati tocotrienol 50 kali ganda lebih berkesan berbanding tocopherol. Ia berfungsi menstabilkan radikal bebas yang terdapat dalam tubuh manusia. Radikal bebas ini, jika tidak distabilkan akan menyebabkan molekul oksigen yang kehilangan 1 cas negatif elektron akan membunuh sel-sel dalam badan dan seterusnya akan menjadi punca berbagai-bagai penyakit kronik.

MONOLAURIN & MONOCAPRIN : Di dalam Minyak Kelapa Dara mengandungi capric & lauric asid secara purata 55% yang apabila diminum akan berubah di dalam badan menjadi monolaurin & monocaprin yang menyamai susu ibu di mana, ia boleh menguatkan pertahanan tubuh badan serta membunuh kuman, kulat, cacing dan virus.


Harga Runcit : RM 70.00

Info Produk

  Beli Produk

 

Harga Runcit : RM 70.00

Info Produk

  Beli Produk

Info Terkini Biorich

  TAKLIMAT USAHAWAN BIORICH (TUBI)

  Tarikh: 25 / 11 / 17
  Masa : 10.00 pagi
  Hari    : Sabtu
  Tempat: D'hijau Moksu Ani, Lot 2 kiri km8, Kg Temin, 27000 Jerantut Pahang

  Talk:
  πŸ‘¨πŸ» En Essam Yamsara
  πŸ‘©πŸ» Puan Radziah Kamal

  Tiket : Percuma!!! 

  Semua Alumni MotiAction dan ahli Biorich dijemput hadir.

  BAWA KELUARGA & RAKAN ANDA UTK DIKENALKAN DGN BIORICH.

  Boleh!! πŸ‘
  Tiada Alasan!!! πŸ‘Œ
  Buat Sekarang!!! ✊

  Utk info hubungi:
  πŸ“² EN. WAN: 0199998582
  πŸ“² EN AZMI : 0199189679
  πŸ“² PN MEKLONG: 0108793234

  -----------------------------

  TAKLIMAT USAHAWAN BIORICH (TUBI)

  Tarikh: 25 / 11 / 17
  Masa : 03.00 ptg
  Hari    : Sabtu
  Tempat: Balairaya Kampung Pengkalan Binjai, Kemaman, Terengganu.

  Talk:
  πŸ‘¨πŸ» En Essam Yamsara
  πŸ‘©πŸ» Puan Radziah Kamal

  Tiket : Percuma!!! 

  Semua Alumni MotiAction dan ahli Biorich dijemput hadir.

  BAWA KELUARGA & RAKAN ANDA UTK DIKENALKAN DGN BIORICH.

  Boleh!! πŸ‘
  Tiada Alasan!!! πŸ‘Œ
  Buat Sekarang!!! ✊

  Utk info hubungi:
  πŸ“² PN MIRA : 0199858575
  πŸ“² PN LAILA : 01116973969

  Jumpa ANDA DI PUNCAK KEJAYAAN

  -----------------------------

  ANUGERAH BINTANG JUTAWAN (ABJ) 2018 KINI KEMBALI❗❗ 

  πŸ€—Berikut adalah butiran program : 

  πŸ’ ANUGERAH BINTANG JUTAWAN 2018 πŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’Έ
  πŸ’ TARIKH : 12 / 05 / 2018 (SABTU) 
  πŸ’ TEMPAT : IDEAL CONVENTION CENTRE (IDCC), SHAH ALAM
  πŸ’ TIKET: RM 300 ,dengan hanya membeli produk sahajaπŸ˜‡

  Bukan itu sahaja, artis jemputan juga tidak ketinggalan!!!! Kami menjemput SYAH INDRAWAN (TOMOK) , RAJA AZURA dan NORA ARIFFIN 😍😍😍😍😍😍

  🎊Jom saksikan TOMOK dan NORA ARIFFIN SECARA LIVE!🎊

  Dan , pengacara tekenal RAJA AZURA aka KAK ENGKU🎀

  Serta, anda berpeluang membawa pulang HADIAH CABUTAN RM50,000 TUNAI πŸ˜±πŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’Έ

  JADI APA TUNGGU LAGI!! Jangan lepaskan peluang keemasan ini!!!! SAVE YOUR DATE DAN DAPATKAN TIKET ANDA SEKARANG ❗❗❗❗❗

  Sebarang pertanyaan @ cadangan ❓
  hubungi :

  πŸ“ž EN ZAKI - 0132396395
  πŸ“ž HQ BIORICH - 0332248721

  -----------------------------

  Pakej Terbaru Biorich

  untuk pengetahuan semua ahli BIORICH, pihak BIORICH menawarkan pakej terbaru iaitu :
  πŸ‘‰ PAKEJ TERBARU DIAMOND D3B  
  Pakej D3B iaitu di bawah pakej D 3.
  dengan penambahan produk baru VCOZAITUN yang dilengkapi 30 jenis produk BIORICH yang merangkumi aspek kecantikan dan kesihatan.

  πŸ‘‰ PAKEJ D0 K4  
  Pakej K4 iaitu di bawah pakej D0 terdapat produk baru VCOZAITUN dan ditambah VCOSUPER200 & STEVIA . pakej D0 K4 iaitu set kesihatan yang sangat best kerana terdapat dua minyak yang disukai ramai. 

  πŸ‘‰ PAKEJ DO S
  Untuk makluman kepada semua ahli, pihak BIORICH memperkenalkan PAKEJ DO SET S yang dikenali sebagai SET IU SERIES iaitu v - suci , v - segar & firming cream   yang bernilai RM150.Pakej tersebut di khaskan untuk para wanita yang ingin menjaga keharmonian rumahtangga.dapatkan sekarang SET IU SERIES

  SEBARANG PERTANYAAN BOLEH HUBUNGI HOTLINE KAMI DI TALIAN 03-32248721

  βœ… sila lihat & like βœ…
  πŸ’’ WEB MOTIACTION πŸ’’
  πŸ‘‰πŸ» http://motiaction.com/ πŸ‘ˆ


Ahli VVIP Terkini

 •  - rosmawatijutawan (, )
 •  - nursya (, )
 •  - robiah50 (, )
 •  - hasnan840 (, )
 •  - wanhazmiza (, )
 •  - wanhazimi (, )
 •  - yoepyahaya (, )
 •  - makyongcorner (, )
 •  - lizapastikaya (, )
 •  - fatin21 (, )
 •  - sukma (, )
 •  - halimah123 (, )
 •  - shihabuddin (, )
 •  - za3 (, )
 •  - munahrich88 (, )
 •  - aweganu (, )
 •  - zul700 (, )
 •  - rafinah (, )
 •  - zakaria769desaku (, )
 •  - atirah769ktn (, )


Home

Penyakit & VCO


Pakej Keahlian


FAQ

ABJ 2017

Aktiviti BIORICH


Jadual Aktiviti

Pembayaran

Status Order Anda

Penghantaran

Syarat & Terma

Biorich Apps

Panduan Ahli


Download

Usahawan OtaiPOS

Artikel

CSR Biorich

Testimoni & Video

I-Usahawanita

MOTIACTION 1


LANGGAN BERITA

NAMA ANDA :

BANDAR :

ALAMAT E-MAIL :


SENARAI PRODUK BIORICH


 • Set Maintain IU Series

 • IU Series V-Suci

 • IU Series V-Segar

 • Virgin Coconut Oil Super 180

 • Virgin Coconut Oil + Extra Virgin Olive Oil

 • Genius Chewable Tablet Minda

 • Jambu Putih Gebu Tanpa Gula

 • Man Cho Pomade (Extra Strong Hold)

 • Man Cho Pomade (Strong Hold)

 • Man Cho Pomade (Extra Shine)

 • Cocoa Dara Collagen

 • Tonik Rambut Wanita (HUGO)

 • Tonik Rambut Lelaki (POLO)

 • Virgin Coconut Oil Super

 • Kopi Nanduk O

 • Stevia 3 In 1

 • Kopi Nanduk Pouch (1 PEK)

 • Bio-Deodorant

 • Losyen For You

 • Kopi Nanduk Board

 • Firming Extra Cream

 • Jambu Putih Gebu

 • Bioshape Lotion

 • Delima Collagen (Tanpa Gula Tebu)

 • Kopi Tarong (Tanpa Gula Tebu)

 • Virgin Coconut Oil Double Premium

 • Delima Collagen

 • Kopi Tarong

 • Virgin Coconut Oil S Capsule

 • Orange Collagen

BIORICH

Di BioRich, Kekayaan untuk adalah untuk semua di mana kami ingin memberi ruang kejayaan kepada semua ahli & stokis untuk berjaya dan meningkatkan taraf hidup dengan menawarkan peluang perniagaan yang inovatif & kreatif serta kualiti produk yang tinggi.

Biorich yakin dengan penawaran Pelan Bonus yang lumayan, seimbang dan tidak membebankan serta realistik ianya benar-benar dapat merealisasikan impian ahli-ahli yang komited menjadi berjaya, kaya dan barakah. InsyAllah.

 

KHIDMAT PENGHANTARAN


HUBUNGI KAMI

 • HOTLINE :
  019-6175100 / 019-3880098
  013-2396395 / 017-2558482
  019-7725338
 • TEL PEJABAT :
  03-3224 8721
 • E-MAIL :
  bio.rich@yahoo.com

 

PENSIJILAN


 

KAEDAH PEMBAYARAN